גם אתם מרגישים לפעמים שאתם לא טובים מספיק? תדעו שאתם לא לבד. מהי התסמונת שהפילה גם את אלברט איינשטיין וג’ניפר לופז? איך היא משפיעה וכיצד תנצחו אותה? קבלו כמה שאלות ותשובות
כמה פעמים ישבתם עם עצמכם ופתאום המחשבות מתגנבות. “אני לא מספיק טוב”, “זה לא בשבילי”, “גדול עליי”. בראש שלנו, אנחנו יכולים להיות ספקנים גדולים. סופר ביקורתיים. ברגעים האלה, שזה מרגיש כאילו החדר נסגר עליכם מרוב לחץ וחוסר ביטחון, קל לחשוב שלאחרים זה לא קורה. אז זהו ש… הפתעה!
זה קורה לכולם, חכמים, מצליחנים, מפורסמים – כולם. גם הווינרים הכי גדולים שאתם מכירים, אלה שטורפים כל משימה סובלים לפעמים מספק עצמי, חרדות או בשפה המקצועית “תסמונת המתחזה”. אפילו אלברט איינשטיין הגאון הרגיש כמו מתחזה מזויף וטען שהעבודה שלו מקבלת יותר מדי תשומת לב אליה הוא לא ראוי.
מהי תסמונת המתחזה?
תסמונת המתחזה היא מצב בו אנו מרגישים שאנחנו מזויפים או לא טובים מספיק למרות הצלחות שנחלנו או מטרות שהשגנו בעבר. תחושה חזקה של ספק עצמי ופקפוק ביכולות שלנו. כל אלו מלווים בחרדה, פחד מכישלון וחוסר שביעות רצון. כמו שכבר הבהרנו, זו תופעה שכיחה שלא מעט בני אדם חווים אותה.
איך תסמונת המתחזה משפיעה על החיים שלכם?
לתסמונת המתחזה יש השפעה על החיים האישיים שלנו כבני אדם גם אנחנו לא מודעים לה. לעיתים אנחנו נוטים לדחות שבחים, להמעיט בהישגים שלנו ולאפשר לאחרים לקבל את ההערכה מפני שאנו לא מרגישים ש”באמת מגיע לנו”. יחד עם זאת, חשוב להבהיר ש”תחושות ההתחזות” אינן בהכרח קבועות או רציפות.
אנשים רבים יכולים להרגיש בנוח להעביר מצגת לחבריהם לצוות, אך לרעוד מפחד מלהעביר את אותה מצגת לחברי ההנהלה, במחשבות כמו “הם בטח יפקפקו במה שאגיד” או “אני לא אצליח להלהיב אותם”. זה מקרה קלאסי בו אדם מקטין את עצמו מול מי שהוא תופס כגדול וחזק ממנו.
במקרים קיצוניים, ספקות עצמיים יביאו אנשים לדחות תפקידים חדשים, להמעיט בערכם ואף לא לבקש את הקידום בעבודה שהם כל כך רוצים. הפחד מכישלון מעכב יצירתיות וחדשנות במקומות העבודה ובחיים האישיים. ומעל הכל, סינדרום המתחזה מלווה פעמים רבות בתחושות חרדה, מתח ובדידות מה שפוגע מאוד בבריאות הנפשית שלנו.
כולם סובלים מהתסמונת הזאת
אם אתם חושבים שאתם היחידים הסובלים מהתסמונת הזאת, אתם טועים בגדול. המון אנשים “תקועים לעצמם בתוך הראש”, סובלים ממחשבות מיותרות ומהסימפטומים השונים של תסמונת המתחזה. למעשה, מסקר שערכנו בקרב הקהל שלנו, 80 אחוז מהמצביעים העידו שהם סבלו מתסמונת זו מתישהו בחייהם.
בנוסף, הנה כמה דוגמאות של אנשים מוכרים ומפורסמים שסובלים מתסמונת המתחזה בעצמם:
“כשהייתי צעירה פשוט עשיתי את זה, פשוט שיחקתי, זה פשוט היה שם. כשאני מקבלת הכרה על המשחק שלי, אני מרגישה לא נעים בצורה קיצונית. אני נוטה להתכנס לתוך עצמי ומרגישה כמו מתחזה. זה פשוט היה משהו שעשיתי”. אמה ווטסון
“למרות שמכרתי 70 מיליון אלבומים, הרגשתי שאני פשוט לא טובה בזה…” ג’ניפר לופז
“ההערכה המוגזמת שמקבלת עבודת החיים שלי גורמת לי להרגיש חולה. אני נאלץ לחשוב על עצמי כנוכל לא רצוני”. אלברט איינשטיין
“עדיין יש לי תסמונת מתחזה קטנה, זה לא נעלם. התחושה שלא צריך לקחת אותי ברצינות כי מה אני יודעת? לכולנו יש ספקות ביכולות שלנו ובכוח שלנו”. מישל אובמה
“כן, אתה מתחזה. כך אני וכך גם כולם. סופרמן עדיין חי בקריפטון וכל השאר פשוט עושים כמיטב יכולתנו”. סת’ גודין
איך אפשר לסלק את תסמונת המתחזה מהחיים?
אספנו עבורכם כמה טיפים קצרצרים שיעזרו לכם להתחיל להתגבר על תסמונת המתחזה והספקות העצמיים שאתם מרגישים:
1.אתם לא לבד- צרת רבים וזה… מחקרים מצביעים על כך שהידיעה שגם אחרים חשים בכך, עוזרת משמעותית. השלב הראשון הוא פשוט להבין שאתם לא לבד. כן בעידן הרשתות החברתיות, כולם נראים מרשימים ובטוחים מבחינה חיצונית, כולם משדרים שלמות. זה פייק. אם אתם לא רואים את זה על אנשים אחרים, זה לא אומר שזה לא קורה. מתחת למסיכה, כולם מטילים בעצמם ספק לפעמים. אפילו ג’ניפר לופז הגדולה.
2.להפריד בין רגשות לעובדות- תנו למחשבות את המקום שלהן בלי להשתלט עליכם. אם אנחנו מרגישים שאנחנו לא טובים או פחות טובים מאחרים, זה לא אומר שאנחנו באמת כאלה. השתדלו להיצמד לעובדות. ההצלחות והמטרות שהשגתם, הציונים, התארים, הגביעים, המילה החמה שקיבלתם מהבוס. אלו דברים מוחשיים ואמיתיים – אל תשכחו אותם. כשאתם מתחילים לפקפק ביכולות שלכם, קחו נשימה עמוקה ותחשבו על הדברים הטובים שהשגתם. הם יהיו העוגנים שלכם.
3.השאירו פרפקציוניזם מאחור- הפסיקו לנסות להיות מושלמים כל הזמן (ואז לבקר את עצמכם שהתוצאה היא קצת פחות ממושלם). אף אחד לא יכול להשיג שלמות, פשוט תשלימו עם זה. לא כל עבודה היא מאסטרפיס. השאיפה הקיצונית הזו למושלמות יוצרת מצב של חוסר ביצירתיות, היצמדות למוכר ואף מחסום לפרודוקטיביות. במקום לחשוב כל הזמן איך לעשות כל דבר בצורה מושלמת,פשוט תעשו את מה שאתם צריכים לעשות (קראו את הכתבה על חוק הפארטו).
4.תלמדו לקבל מחמאות ושבחים- כשאתם מקבלים משוב חיובי, תחייכו וקבלו אותו. אל תדחו את מה שאומרים לכם. אל תתנו למחמאה לצאת מהאוזן השנייה. אתם אולי חושבים שאתם מתחזים, אבל מי שמולכם אשכרה רוצה להחמיא לכם. תקשיבו לו ותתרכזו בחיובי. רוב האנשים לא נוטים סתם לחלק מחמאות לכל אחד. לכן אם שיבחו אתכם, תדעו שזה באמת מגיע לכם, שאתם עושים משהו טוב, שהקול הפנימי הזה שאומר “אתה לא מספיק טוב” הוא בסך הכל חלק קטן מכם.
5.טעיתם? תעברו הלאה- אף אחד לא מושלם זוכרים? זה נכון גם לגבי טעויות. כולם טועים. תסלחו לעצמכם על טעיות שעשיתם ואל תיתקעו עליהן. לטעות זה אנושי ולפעמים זו הדרך הטובה ביותר ללמוד, להתקדם ולצמוח. היזם הענק גארי וי אמר בעבר: “זה שאני לא מפחד לעשות טעויות הפך את הכל להרבה יותר קל מבחינתי… תתחילו להתאהב בלהפסיד”.
השורה התחתונה
חלאס. אתם לא מתחזים והכל בסדר אצלכם. שחררו את התיאוריה המגוחכת ותסתכלו סביב, כולם מפקפקים בעצמם. בסופו של דבר, אלו מחשבות מהתת מודע שלנו שהמטרה שלהן היא לדחוף אותנו קדימה. בלתי אפשרי לשלוט במחשבות. הן יצוצו מדי פעם, לכן אסור לכם לשכוח. יש דברים מוחשיים, אמיתיים, עובדתיים – ובהם אתם יכולים להיאחז ברגעים הקשים שהחדר סוגר עליכם.
אגב,
אם עדיין לא נרשמתם לניוזלטר שלנו הגיע הזמן שתעשו את זה. פעם בשבוע, יחד עם כוס קפה בבוקר, תקבלו חמש דקות על כל מה שחדש בעולמות היזמות, השיווק והעסקים ישר למייל שלכם. מבטיחים לא להספים אתכם. לחצו כאן להרשמה