fbpx

זמן זה עניין של טיימינג- טכניקת פומודורו

זמן זה עניין של טיימינג- טכניקת פומודורו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

איך סטודנט מתוסכל, עגבנייה שהיא שעון והפסקות יזומות יהפכו אתכם ליעילים יותר מכל מה שהכרתם עד עכשיו? הכירו את שיטת פומודורו.

תחושה שמוכרת לרבים, הבוקר הגיע ואתם נכנסים למשרד מלאי אנרגיה, הכנתם את הקפה מבעוד מועד והלו”ז כבר מול העיניים המטרה היא ברורה- היום יהיה יום עם הספק מדהים; נכנסת שיחת טלפון, כמה דקות באינסטגרם, צריך לבחור מה לאכול בצהריים, לקוח ביקש משהו, המנהל מזמן פגישה דחופה ונגמר היום מבלי ששמנו לב ומבלי שנגיע למטרה שהצבנו לעצמנו בבוקר.

באמצעות הטכניקה הבאה תוכלו לראות מהצד את ניהול הזמנים שלכם ולהבין איך ואיפה אתם יכולים להשתפר.

טכניקת פומודורו הומצאה ע”י פרנצ’סקו סרילו בשנות ה-80 המאוחרות, זו טכניקה פשוטה לניהול זמנים. מטרתה לשפר את היעילות שלנו באמצעות הגברת הריכוז וסינון מכוון של הסחות הדעת. בהיותו סטודנט מתוסכל למנהל עסקים, סריליו שלא מצליח ללמוד מציב לעצמו מטרה- להתרכז במשך 25 דק שלמות מבלי ליפול למסיחים. לאחר מכן הוסיף הפסקה קצרה של 5-3 דק וחזר שוב לסשן של 25 דקות. פומודורו (עגבנייה באיטלקית) נקראת על שם הטיימר שנמצא אז בדירתו של סיריליו שהיה בצורת עגבנייה ושימש אותו למדידת הזמנים. הניסיון של סיריליו היה הצלחה מסחררת, מסתבר שעצם הידיעה שיש לו רק 25 דק לסיים את המשימה שהגדיר לעצמו, הצליחה לעזור לו להתעלם בקלות יותר מהסחות דעת ולהתרכז בעבודה שעליו לעשות.

אז איך הטכניקה עובדת? 
קבעו לעצמכם איזו משימה תרצו לעשות קודם- תנו עדיפות למשימות הקשות יותר, זה הזמן להפעיל את הטיימר ל-25 דקות. טיפ חשוב- גם אם עולה בראשכם מחשבה שבכלל לא קשורה לנושא המשימה ומסרבת לעזוב, רשמו אותה על דף ושימו בצד, כך יהיה קל יותר להעלים אותם ממחשבותיכם וגם תוכלו לחזור אליה בהפסקה. אחרי שהטיימר יודיע לכם על סיום פומודורו צאו להפסקה קצרה של 3-5 דקות, חזרו על כך ארבע פעמים ולאחר מכן צאו להפסקה ארוכה יותר של 15-30 דקות. סריליו מדגיש כי ההפסקה עוזרת לנו להתרענן וקצרה מספיק כדי שלא נצא לגמרי מריכוז. הוא ממליץ להימנע  ממסכים בזמן ההפסקה (טלפונים, מחשבים וכו’) ולנצל את הזמן לפעילות גופנית כמו מתיחות, קפיצות והליכות (גם הליכה למקרר זה נחשב). 

כללים חשובים שכדאי ליישם בטכניקה:

  • אם משימה אחת תדרוש מכם יותר משבע פומודורו, חלקו אותה לשלבים, כך היא תראה בעיניכם פחות מסובכת  ותגדילו את הסיכוי שתתקדמו בה.
  • אם משימה לוקחת לכם פחות מפומודורו אחד, חברו אותה עם עוד משימות בסגנון וחסכו זמן יקר.
  • בסיום כל פומודורו עוצרים הכל ויוצאים להפסקה- גם אם נדמה לכם שלצורך השלמת המשימה נדרשות דקות ספורות בלבד, עצם העצירה ואי משיכת הזמנים מאלצת אותנו למשמעת עצמית. בנוסף חלק מהטכניקה הוא לאמן את עצמנו להתרכז ל-25 דקות שלמות, חוסר איזון בזמנים יעכב את תהליך ההסתגלות שלנו.
  • לא לכל אחד עשרים וחמש דקות הן הזמן האידיאלי. אחרי שתתחילו ותלמדו להתנהל עם השיטה מומלץ להתנסות בזמנים שונים. אם אתם מוצאים את עצמכם דוחים כל פעם את אותה המשימה לסוף היום הקציבו לה פחות זמן, כך הסיכוי שתתחילו אותה גבוה יותר.עבור משימות ארוכות יותר שעצירה אחרי 25 דקות היא בעייתית לדוגמא עבודות יצירה, כוונו את הטיימר מראש ליותר זמן וזכרו לקחת הפסקות בהתאם (שימו לב העריכו את הזמן שלדעתכם יהיה האפקטיבי ביותר).כך תוכלו לגלות מהו הזמן המקסימלי שאתם מסוגלים להתרכז ללא הפסקות ולתכנן את זמנכם.
  • כל פומודורו שמתחיל חייב להסתיים- אם סיימתם לפני הזמן את המשימה שלכם, חשוב מאוד לא להתפתות להסחות דעת. לפי סיריליו זהו זמן מושלם לקריאה חוזרת והעשרת המידע שלכם.
  • אפליקציות טיימרים מומלצות למשתמשי אנדרואיד Pomodoro Timer Lite  ולמשתמשי ה-IOS ניתן להוריד Focus keeper

אל תרגישו רע אם יש ימים שבהם נראה לכם שלא הספקתם הרבה, מחקרים אחרונים בנושא התייעלות מראים שעובד ממוצע פרודוקטיבי פחות משלוש שעות ביום עבודה רגיל.לא תופתעו לגלות שכל הזמן הזה בעיקר מתבזבז על רשתות חברתיות ושיחות סרק. אם אתם קוראים את הכתבה וחשים טיפת תחושת האשמה עצמית על “נפילה” להסחות זה לא רק אתם. תנסו להשקיע ב-6 פומודורו וזה כבר ישים אתכם מעל הממוצע.

הטכניקה פשוטה מאוד וכל מה שצריך כדי להתחיל זה דף, עט וטיימר. סירילו יוצא מתוך נקודת הנחה כי ריכוז ותודעה מביאים למהירות ויעילות. ברגע שתתחילו להתנהל לפי הטכניקה תוכלו לנהל את הזמנים שלכם בצורה פרודוקטיבית יותר. משתמשי השיטה העידו על עלייה במשמעת העצמית והערכת זמנים מדויקת יותר. אחרי שתראו כמה פומודורו נדרשים לכם לביצוע משימות שונות תוכלו להציב לעצמכם יעדים להתייעלות בעזרת הגישה.

אז אחרי שתתחילו לנהל את יום העבודה שלכם בצורה יעילה, כנראה שתרצו לשפר עוד כמה הרגלים לא בריאים שכולנו חוטאים בהם, מה עם שעות השינה שלכם? אולי שווה לכם להציץ בכתבה הבאה, בטוחים שתסתכלו על עודף או חוסר שעות שינה בצורה אחרת.

חושבים שאתם יכולים גם?  בואו נתרגל:

שלב ראשון: בחרו משימה שלדעתם יכולה לקחת לפחות שעתיים .
שלב שני: חלקו את המשימה לשלבים לפי נושאים.
שלב שלישי: הפעילו את הטיימר ל-25 דקות.
שלב רביעי: צאו להפסקה של 5 דקות והשתדלו לא להישאר במקום הישיבה שלכם.
שלב חמישי: אחרי שהטיימר יצלצל חזרו לעוד מקטע של 25 דקות עבודה 
שלב שישי: שימו לב ששעתיים מלאות שוות ל-4 פומודורו. אחרי המקטע האחרון צאו להפסקה ארוכה יותר של 15-30 דקות. 
שלב שביעי: בדקו את כמות העבודה שהספקתם והשוו. מעקב אחר קצב ההתקדמות בעבודה יתן לכם מידה של רמת היעילות שלכם בעשייה תוך כדי שימוש השיטה.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ניוזלטר 55- שווה להכיר

חיובי כפרה, רק חיובי סיכומי שנה, נוסטלגיה טרייה מה שנקרא. עוד לא נגמר וכבר נזכרים בשירים, בכוכבים, בסיפורים. אם נוכל לאחל לכם רק דבר אחד